Stěžuje si datel jak je strom tvrdý
že nemá co jíst není na sebe hrdý
asi už prý stárne i zobák je unavený
za roky vrtání zvláštní a prapodivný
ale co má dělat jist se musí
proto se snaží co síly mu stačí
i žena mu za mladším odletěla
když nedokáže obstarat obživu
snad se nějak o sebe postará
a nějaký patek vydrží na živu
i bez své chotě se prý obejde
a oporu alespoň u svých dětí najde
když k nim na oběd víkendový zajde