Popravčí četa nastoupená.
Vykoná, co tříčlenný senát
rozhodl na svém zasedání:
vinen. Poprava střelnou zbraní.
Velitel vězni chce dát kápi,
ten mu jen řekne: „Ne, jsme chlapi,
my osud, ač je hořkou kávou,
přijmeme se vztyčenou hlavou.“
Velitel s úctou hlavu sklání:
„Poslední ještě máte přání,
chvátejte, neboť je to přes plán!“
„Mohl by střelce vybrat Pešán?“