UČITEĽKA
Okuliare, prísny pohľad,
stúpajúce nároky,
vo fyzike veľký rozhľad,
Archimeda výroky.
Vždy s pútavým výkladom,
nevyhne sa ani vtipu,
táto bytosť príkladom,
že učiteľ nie bez dôvtipu.
Vysvetľuje názorne,
žiaci výklad zväčša chápu,
sústredene, pozorne,
kreslí grafov veľkú mapu.
Rada pridá pokusy,
vyučuje s nadšením,
na školenia, na skusy,
prácu vníma s poslaním.
Každý deň sa pripraví,
trpezlivo, dôkladne,
látku pekne upraví,
stráviteľne, príkladne.
Žiaci sa vždy veľmi tešia,
žiadna hrôza, žiaden stres,
chemikárky sa však desia,
to je fúria, úplný des.
Písať schémy ťažkých vzorcov
vie vždy rýchlo spamäti,
nenájde však v triede borcov,
čo dokončia ich vzápätí.
Potom celá podráždená
skúša zvyšok hodiny,
cesta smolou vydláždená,
z chémie žiak má šediny.
Porozdáva trojku, štvorku,
celá trieda v napätí,
cení päťkou malú Dorku,
v kúte plače vzápätí.
Už je chémia za nami,
zvládli sme ju po biede,
Pán Boh, bdej ty nad nami,
prestávka, krik po triede.
Cez prestávku v kabinete
zas len číta, študuje,
hľadá, pátra aj na nete,
poznatkami putuje.
Rozhľadená učiteľka,
pre študenta vzácny dar,
vzdelanosti staviteľka,
do budúcna vnáša zdar.