Kuchár

Kuchár

 

 

 

                      KUCHÁR 

 

 

 V kuchyni od rána kmitá, 

 plné ruky práce má, 

 o piatej vonku sotva svitá, 

 vnútri ešte celkom tma.

 

 Kuchár chystá suroviny 

 na prípravu koláča, 

 nevzal do rúk noviny, 

 len žemľu v mlieku namáča.

 

 Chytro zjedol raňajky,

 by bol zrána zasýtený 

 a už berie zápalky, 

 hoc varenia je presýtený.

 

 Zamiesi si cesto vláčne 

 z vajec, soli, kvasníc, múky, 

 prileje doň mlieko vlažné, 

 vypracuje, utrie ruky.

 

 Kým mu cesto pekne kysne, 

 pripraví si chutnú plnku, 

 z nej mu v ústach polka zmizne, 

 na bruchu má ďalšiu vlnku.

 

 Ej, či si ty len maškrtník, 

 z hrncov stále vyjedáš, 

 vždy keď pečieš makovník, 

 či iné mňamky vypekáš.

 

 Už ti cesto vykyslo, 

 valčekom ho rozvaľkaj, 

 rýchlo, by ti neskyslo, 

 do štvorca ho vyvaľkaj.

 

 Potom cesto plnkou naplň, 

 by si každý pochutil, 

 z orechov či maku náplň, 

 i kráľovi zachutil.

 

 Pred pečením potrieť maslom 

 a končeky zaplátať, 

 v postupe máš úplne jasno, 

 už len plech do rúry napratať.

 

 Už sa závin v trúbe pečie, 

 rozvoniava celým bytom, 

 ako sa len ten čas vlečie, 

 keď vôňu cítiš, bo si pritom.

 

 Prvý kúsok dáš do pusy, 

 len sa ti tak rozplýva, 

 pochváliť ťa každý musí, 

 no čo tebe z toho vyplýva ?

 

 Že častejšie ho budeš piecť, 

 keď už si v tom taký macher, 

 všetci ho chcú celý zjesť, 

 rovno upeč tortu Sacher.

Autor Peter35, 06.10.2024
Přečteno 34x
Tipy 7
Poslední tipující: Psavec, cappuccinogirl, Iva Husárková, mkinka
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

Tak tohle mne namlsalo, ale nevadí, četlo se krásně:-)*

06.10.2024 11:39:03 | cappuccinogirl

líbí

Ďakujem krásne a šup šup hneď maškrtiť

07.10.2024 06:21:44 | Peter35

líbí

Sladké mám ráda

06.10.2024 08:00:01 | mkinka

líbí

Chápem, sám som na tom podobne a niekedy to preháňam.

07.10.2024 06:21:15 | Peter35

líbí

Nam

06.10.2024 07:59:47 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí