Hrobař tělem dopadl
na náhrobní desku,
anděl na něj z podstavce
metá vlny blesků.
Kovový kříž, rezavý,
nakloní se lehce,
Kristus na něm povídá,
že už viset nechce.
Také z hrobky zamává
zesnulý pan Machů,
jen vesele zavolá:
„ Pojď za námi, brachu! “
Avšak sýček houkavý
bez jediných svědků
hrobníka zde umírní:
„ Hybaj domů, zmetku!“
Však na desce žulové
točí se už váza,
až hrobaře zabolí
z toho štítná žláza.
Svíčky tančí pozvolna,
kytka sebou třepe,
Delirium Tremens už
na okénko klepe.
Ofocený záběr z českého dokumentu „ Hrobník “ ( 1994 )
14.11.2024 00:09:22 | Václawitch von Hákenšmíd