Vaří bába v kotli nudle,
čert povídá bábě: „Tůdle!“
„Nudle byly přece včera,
od rána až do večera.
Z nudlí je mi tuze slabo,
upeč radši maso, babo.“
Bába se již blíže trousí,
na bradě jí stojí vousy:
„Nudle budou na máku,
kde vzít maso, hlupáku?“
Čert na chvíli uvázne
a pak jazyk vyplázne:
„Všude kol je masa dosti,
hlupák je ten, kdo se postí.
Ve vedlejší vesnici
podruh leží v márnici.
Nudle, ty já nesnesu,
podruha ti přinesu.“
Na chodbě už něco skřípe,
padla rána, roháč sípe.
Po bradě mu teče pěna,
jazyk plazí, řve a sténá:
„Těžko letem, těžko pěšky,
jak byl tenhle zmetek těžký!“
Do chodby už baba vkročí,
zastaví se, valí oči:
„Marné rady, všechny čáry,
proč s ním táhneš i ty máry?!“
Obrázek - Ofocený záběr z filmu Häxan : Witchcraft Through the Ages (1922)
15.11.2024 16:37:15 | Václawitch von Hákenšmíd