Anotace: @&@ Věnuji Ivaně – básněnce jako poděkování za včerejší úžasný literární a hudební podvečer :-)
KDYŽ
když zpívá sama duše
když z tajných úkrytů přivolává
své léty úporně filtrované
žárlivě střežené tóny
když je zve na parádu
nepotřebuje k tomu školený hlas
upoutá svým odhaleným bytím
navlečeným na magické háčky
na něž i ozvěny se chytí
vyvřelé z hlubin nenápadné i prozrazené city
spletou se navzájem do řetízků
a nepustí se
zapadnou pod kůru bolestí rozpraskaných stromů
do již zacelených ran
do smutně vrásčitých očí havranů
do křiku tlumeného peřím vran
do přísně směšných kódů palindromů
které víc odhalí než skryjí
do blbostí
jež umí uštknout jako klubko zmijí
než je rozežene ze vzdoru ukovaný
osvobozující smích
kdo chce
najde se v tom ve všem
v každém darovaném slově
v každém tónu hlasu
v každém sebepotvrzení
ztěžka dobytém
v jen tak tak neprohraných
vnitřních bojích
kdo chce
ten tohle všechno může
a to za to stojí
Praha, 16.3.2017
http://www.zakulturou.cz/spolecnost/sansony-jara-aneb-sansoniera.html
usmívám se...moc děkuji, velice jsi mne dojal..
16.03.2017 22:24:56 | básněnka
Milá Ivano, tentokrát jsem si jako pouhý posluchač mohl tvorbu vystupujících básnířek a básníků, některých i hrajících a zpívajících, opravdu náležitě vychutnat, soustředit se jen na ni, nechat ji na sebe nerušeně působit a v sobě rezonovat, včetně té tichými emocemi nabité atmosféry. A uvědomil jsem si v plné celistvosti tu nefalšovanou sílu prožitku, který ve mně ještě dlouho poté dozníval. Vlastně mi došla ta nic nepředstírající a samozřejmá síla vzájemnosti, přesah tvorby každého z nás (třeba i tady na Literu), kterému se stačí jen otevřít a který se tím vzájemným obohacováním a mnohosměrným předáváním při podobných setkáních ještě násobí. Je to tak strašně vzdálené onomu všudypřítomnému a duchovně devastujícímu konzumenství a je proto i moc osvěžující být u toho. Přímo z toho čišela opravdová radost, kterou by nikoho z přítomných ani ve snu nenapadlo chtít druhým či sobě kazit. Děláš moc užitečnou věc, stojí Tě to určitě hodně úsilí, ale má to smysl a stojí to za to! Ještě jednou tedy díky a hodně sil i chuti! ;-) Těším se, až se potkáme zase i na jiných čteních, ať už organizovaných Nikitou, Akrijem, Pamínou a mnou nebo třeba i jiných :-)
17.03.2017 11:29:20 | Amonasr
Krásně řečeno, máš pravdu Pepo, stojí mne to hodně sil, ale žijeme jen jednou a já jsem si řekla, že chci rozdávat tu radost dál...a těším se samozřejmě i na další setkání s lidmi, poezií, prózou atd, jsem totiž od dětství knihoholka :-)
17.03.2017 11:51:52 | básněnka