TEXTÁR
Po večeri v teple bytom
vznášajú sa tóny ladné,
textár sediac v kresle pritom
márne hľadá rýmy hodné.
O prírode, o láske,
z ozajstného života,
čeliac vážnej otázke
prepadá ho clivota.
Tuho dumá v kúte izby
nad vhodnými textami,
k nebu vznáša vlastné prosby,
plačúc pritom miestami.
Prichádza mu na myseľ
pekná báseň o ráne,
odtíska ten nezmysel
podliehajúc zábrane.
Atmosféru clivoty
pokročilej jesene,
keď niet inej roboty,
popisuje na scéne.
Keď vonku smoklí, mrholí,
nemožné čuť štebot, smiech,
autor v duši sťaby holý
vníma fádnu šedosť striech.
Ťažko stvoriť vtedy hit,
inšpirácia štrajkuje,
náhle bleskne mysľou svit,
textár šťastím tancuje.
Veď aj smutná nálada
publikum ver zaujme,
celkom krátka porada
k napísaniu podujme.
Na spadnutie osnova
textu vskutku celého,
znie melódia zvonová
určená pre milého.
Romantické vyznanie
neskutočne dojíma,
k citom vážne priznanie
adresát už prijíma.
Slzy celkom na kraji
nemožno viac udržať,
pocit slastný sťa v raji,
plač už nejde zadržať.
Výnimočne veľké šťastie
v slovách textu tróni raz,
elán žitia v duši rastie,
odoženie krutý mráz.