EXKURZIA
Celoškolská exkurzia
po stopách dávnych Slovanov,
vtedajší svet okúsia,
túžbou žiakov želanou.
Zoznámiť sa s predkami,
spoznať vlastné korene,
s faktami aj pletkami,
hrdosť stavať na mene.
Unesená prvým dojmom,
trieda v tichu prezerá,
zoznámená s novým pojmom,
učiteľka dozerá.
V historickej budove
staré zbrane, cenné skvosty,
hoc ľud žil v biede, chudobe,
pomáhal si, nebol sprostý.
Vo vitrínach náčinie,
na čo slúži, netušíš,
keď zrak ti v kúte spočinie,
sprievodkyňu vyrušíš.
Na čo slúži táto vec,
opýtaš sa nesmelo,
to je predsa stará pec,
v ktorej piecť sa muselo.
Predstaviť si dávnu dobu
sprievodkyňa navádza,
obetavosť, žiaľ aj zlobu,
z omylov nás vyvádza.
Prechádzajúc miestnosti,
obdivujúc mocné vráta,
pripadáš si v pevnosti,
tento výlet sa ti ráta.
Mučiareň vraj v pivnici
pred mnohými rokmi bola,
odsúdení vinníci,
postretla ich veľká smola.
Aj rytierske brnenie,
čo váži dobrých dvadsať kíl,
určené na bránenie
krásnych panien, dobrých víl.
Zbierka rôznych nástrojov
nápomocných každý deň,
sada konských postrojov,
veľkej ceny mala preň.
Ukončená exkurzia
žiacky ohlas vzbudila,
záver, krátka diskusia
zopár žiakov nudila.