KAMENNÁ SIXTINA
Anotace: ...jen pro ty, které by to mohlo zajímat: ukázka poměrně obtížného 8miveršového obrazce v pregnantním rytmu a v rýmovém obrazci AB CDCD AB
......
Kulturní vložka:
Vesmír pozbyl tvaru.
Jako by čísi
necitlivá ruka
otloukla rysy
Jana z Nepomuka
a zbyla soška
leda do bazaru
Pořád to stejné
pořád něco chybí
ve jménu krásy
v snaze po jakosti
čas vybírá si
vybělené kosti
zlé beznadějné
mdlé jak těla rybí
Už tisíc očí
vidělo tě nahou
už stovky uší
slyšely ty zvěsti
jak ti to sluší
v básni o bolesti
do které vkročí
smrtka s dlaní vlahou
Tvé hrdé kroky.
Ztělesněná pýcha.
Možná že jednou
skrytě... nečekaně
vlny se zvednou
postříbří ti skráně
uprostřed sloky.
Pak zůstaneš tichá
...
Komentáře (0)