Hrátky mezi řádky (pro tlapky i hnátky)
Anotace: Variace, slovní hrátky // pro tlapky a živé hnátky, // o tom, jak se daj’ číst řádky // (a na co si dát pozor). S grafickým provedením textu v řádce o vidličce a noži vizte na http://www.epika.epika.cz/index.php?p=dilo&c=15633
Tvoje Řádky s tvými rýmy
žití chvíle zpříjemní mi.
¨ ¨ ¨ Řádek dlouhý, nebo krátký
¨ ¨ ¨ do každého vcházím vrátky.
Nejen středy, čtvrtky, pátky
chtěl bych chutnat, jak jsou sladký
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ze slov-perel, z každé řádky
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tvé jahůdky ze zahrádky.
Řádky tvoje s rýmy tvými
život pestrý vybaví mi.
¨ ¨ ¨ A u tebe na řádkách
¨ ¨ ¨ cítím se jak při hrátkách.
Že nevěřím vlastním botám,
bos se v řádce bukev motám,
hladce nebo obrace,
zaplétám se na řádce.
Přeskakuji mezi okny
pěkně řádek po řádku,
linku písmen splétám v lokny...
Takhle je to v pořádku.
Jak se chodí mezi řádky?
Hurá vpřed! A směle, s Pátky!
Vlevo, vpravo pohlížet,
vpřed i vzad se rozhlížet!
A pak na ta nej-, nej-, slova,
navracet se zas a znova.
Do tlapek je něžně brát,
vonět, chutnat, pít i sát.
Mezi řádky brouzdat stát,
sedět, ležet, nebo spát.
Nejlepší je však se hřát,
hnátku s hnátkou proplétat!
A když se dvě řádky zkříží —
vidlička, nůž na talíři —
slepá vášeň už se blíží.
Jak bílá hůl na refýži.
Sevřen budu mezi řádky,
ani se mi nechce ven.
A kdybych chtěl couvnout zpátky:
Za zády mám „lower than“ („<“).
¨ ¨ ¨ Poznámka pro překladatele do hebrejštiny a dalších jazyků, kde se píše a čte zprava doleva:
¨ ¨ ¨ Namísto „lower than“ („<“) je nutno použít v textu „greater than“ a znak „>“.
Z horní řádky už mne hladí
malé, velké ?/? (omega),
a v té dolní můj tep ladí
malé „o“ — prý kolega.
Mezi řádky chci být semlet
(ani se při tom moc nemlet).
Od písmen si nechám namlet.
Být či nebýt (v řádku Hamlet)?
¨ ¨ ¨ Možná dojdu, kam jsem chtěl:
¨ ¨ ¨ „Diamant, v něm Arial ‚el‘!“
Apropó:
Když je v řádce žena-vládce,
končívá to tuze krátce:
Milovníka — zítra zrádce —
touha visí na oprátce.
(18. 8. 2007)
Přečteno 552x
Tipy 24
Poslední tipující: synanceia, hašlerka, divoska_jaja, Kars, Lea Aura, Tanzania, Indigo, poustevník Jirka, Bíša, sei to do, ...
Komentáře (10)
Komentujících (9)