Co je štěstí a co je smutek?
Štěstí je, když chybí smutek?
A smutek je, když chybí štěstí?
Že štěstí prý krátce trvá?
A co smutek, ten proč je tak dlouhý,
a v mém srdci dělá šmouhy?
V mém srdci jizvy, šrámy jsou,
ani jeho tlukot nedá mi vědět, kde přesně jsou.
ANO, štěstí možná krátce trvá,
ale v mém srdci dlouho přetrvá,
a že smutek dlouhý je?
Tím spíš se mi ze srdce vylije.
Štěstí není nikdy dost,
to ten smutek nám to připomene,
a my si pak vzpomeneme,
kolik štěstí ještě chceme.
Štěstí a smutek se sdílet musí,
když ani jedno oko není suchý,
oči si štěstí - smutek sdílejí,
a řasy, ty slzy pohánějí.
Slzy štěstí - slzy smutku musí ven,
jinak v mém srdci usadí se jen,
a mohli by mé srdce utopit,
a proto musí ven - druhým city nosit.
Proč nám vůbec tečou slzy?
Vždyt my je nevidíme,
přesto je ve své tváři cítíme,
ale ten druhý je vidí hned,
až pak to cítí, ten náš,
- smutek, štěstí, bolest, hněv.
At je to štěstí nebo smutek,
slzy to řeknou hned a chtějí skutek.
Jaký skutek mé slzy chtějí,
Když po mé tváři stékají?
Nestydte se za své slzy,
nebot nikdy nevíte,
kdo vám je chce utřít.