Jsi jako sešit, vázaný v safiánu
deník, památník, snář
v němž z večera
(a někdy taky k ránu)
hledávám místo spánku
nepopsanou stránku
od prvních dětských pokusů
napsaných vlastní rukou
po neúplné zápisy
doprovázené mukou
neukončených konců
bez zvuků zlatých zvonců.
tady: těsnopis jsme psali spolu
(v zimě za hřištěm u topolu)
tu jak Brailovo písmo kouká slepě
(místo němčiny v školním sklepě)
latinský nápis od kostela
(jak tam měl Svatý na břiše mech
a ty pak's ho měla
na zádech).
Dnes žádný spěch (a mech a plísně)
bez vyrušení a obav z tísně
jak melodii krásné písně
napíšem stránku krasopisně...
takže už není dál co řešit.
Otevři, lásko, ten tvůj sešit...