Anotace: Tato báseň zřejmě volně navazuje na “Chci být tvou láskou“, zveřejněnou zde 25.7.2013.
Sbírka: Retro ze šuplíku II.
RULETA
Píšu ti báseň na památku
(sliby se mají přece jenom plnit)
Bude to spíš pár nesouvislých řádků
Jen pára nad šálkem kávy
povzdech co mi z duše ulít
Předvčerejší den jak symbol syrovosti
A včera už se slunce po té divné noci smálo
Jsou lidé kteří se všeho hrozně lehce zhostí
Ty jsi však jiná...
A dnes už se mi slunce vysmívalo
Hra s mořskou pěnou pod níž číhá zrádná vlna
Ponořit se do ní
ponořit až na dno
Až budou ústa té hořké a slané vody plná
Vyvržen na břeh pak líbán dívkou – ženou
My bez okolků šli k sobě přímo středem
bez vstupenky do ráje i bez pozvání
Žár krve úporně se rvoucí s ledem
však proklel naši lásku strachem z přítomnosti
když minulost se vlastní budoucnosti brání
Jsem tonoucí co stéblo odkopává
Můj život je roztočená ruleta
v níž jen jedna jamka je ta pravá
Vyčítej bij mě zatracuj...
Zůstaň však při mně lásko prokletá
Moskva, 1987 (?)
http://www.youtube.com/watch?v=2Z2WIqT3630
Pozn.: Obrazově je ten klip kýčovitý, ale tuhle Vysockého píseň jsem tu chtěl mít a lepší zvukový záznam jsem nenašel. Doporučuji tedy poslouchat, ale nedívat se.... ;-))