Anotace: Když se rozum snažil přemoci dychtivost... ;-)
Sbírka: Retro ze šuplíku II.
POKORA
Zlomy kdesi ve mně
přicházejí tak náhle – chtěně i nečekaně
Kolik se jich dá vstřebat?
Já chtěl se občas nedat
a přitom spoléhal se na ně
Snad zní to temně
tak jako ozývá se země
když znásilněna botou okovanou
chce dát echo všem kdo slyší
třebas mlčenliví jsou a tiší
A pak je pustí skrytou tajnou branou
na půdu úrodnou pro nové sémě
Zlomy kdesi ve mně
hluboko ve mně i téměř na povrchu
Jak letokruhy už je nespočítám
Však taky nač – ať zůstanou si tam
kde nezpůsobí hodně vzruchu
když chovat se k nim budu jemně
Můj stav snad podobá se trémě
básníka co verše deklamuje svoje
a ví že jeho hlas zní falešněji
oč víc se kdesi vnitřní struny chvějí
a radši stál by v kupce hnoje
Zlomy kdesi ve mně
Uloženy ve vrstvách
tak jak se vrství Země
Co bylo skálou je teď prach
A prach bude jednou i ze mě
Z toho ale já nemám strach
Bojím se až rozhodneš se pevně
že sotva pak překročíš práh
způsobíš další zlom
ve mně
Praha, stále ještě leden 1991 (pro S.)