Anotace: Jsem černou labutí, perutě rozpínám, a smečkou vlků, drápy zatínám, v bouři list, táhneš mě nahou krajinou, po deštích dál, vedeš mě rozkvetlou zahradou.
Černá labuť
Hledáš slepé místo na mapách
Tam cestu zná motýl v záclonách
Ten svá křídla o zdi rozdírá
Jednou žije, někdy umírá
Jsem černou labutí, perutě rozpínám
A smečkou vlků, drápy zatínám
V bouři list, táhneš mě nahou krajinou
Po deštích dál, vedeš mě rozkvetlou zahradou
Jsem tu blízko i na míle vzdálená
Jen má věrná maska, nebyla zrazená
Tak něžné věty někdy proklínám
Když o lásce si s tebou povídám
S tebou povídám
A Ty? Pevnou zem ztrácíš
A Dál? Dál se s mlhou sázíš
V kavárně budeme ze rtů pít
Zpátky jen ulicí rebelů dá se jít
A všechno zlé, ať odnese plamen
Do dlaní mých, ten popel naber
A Já? Já struny času napínám
A Dál? Dál stopy ve sněhu nevnímám
Jsem černou labutí, perutě rozpínám
A smečkou vlků, drápy zatínám
V bouři list, táhneš mě nahou krajinou
Po dešti dál, vedeš mě rozkvetlou zahradou
(Hanuš Šparlinek, rewritten 2013)