Netreba mi oči
Netreba mi oči, keď sa vo mne všetko ladí,
keď cítim teba v blízkosti.
Milujúci, predsa srdcom hľadí,
srdcom pozná i lúšti dotyk prvých sladkostí.
Nie oči, vy už nie sto zrakom mojim.
Ja hľadiac srdcom - milujem,
ja hľadiac srdcom, väčšmi sa bojím,
ako krv srdcom - životom pulzujem.
Netreba my oči, ktoré plačú,
skrývajú sa za závoj sĺz. Toľko krát
oči hviezdnu oblohu máču,
ja chcem hľadieť i milovať.
Ja chcem hľadieť srdcom. Však, kde ostalo ?
Kde vlastne ostalo srdce skryté !
Nevidieť ho, lež bije, ako o bralo
udiera doň túžby vlnobitie.