Anotace: Velmi řádná básnička. Na řád si potrpí, neřád nezná a pořád uvažuje, co se stane někdy mezi před- a po- řádem, že se někdy těžce zaneřádí.
Milenci si zpívají zakuklení v pohledech
a vesmír se spojil, aby dal věcem řád
a rány se zhojí a páteř se zas nese
slibují si vidět v druhém všechno napořád.
Časem vidí špínu, nehty drhnou kůži
té kořisti z alabastru nechce se jim vzdát
zaujetí řízením nevidí už přes sklo
nový potah sedadel chválí akorát.
Zlatí dirigenti, kouzelníci města
vodí ty dva v labyrintu lehkých hádanek
nedokážou, nechtějí, devadesát ze sta
nerozluští se navzájem, abych to tak řek.
Harmonické soužití plné ostrých hrotů
na co vůbec dýchat - smát se - žít?
Maestro s taktovkou skládá k notě notu
symfonie bez dramatu, žádný prožitek.
Najednou přetrhla se prvním houslím struna,
ticho řve do světa a odráží se dál
na mořské nábřezí svítí hořká luna
někdo těm dvěma jejich vesmír vzal.
Ten někdo se na ty dva pořádně mračí
dirigent samoty nechce být rozpoznán
potkají někoho, kdo jim snad stačí?
utečou za zrcadlo, kde je člověk sám?
Milenci drží se a mazlí rytmem dechu
a vesmír spojil se, aby dal věcem řád
rány zhojené láskou beze vzdechu
tentokrát starají se o své napořád.
Alespoň. Doufám. Snad.