Anotace: Je to kvůli té mladé dámě, tu krásu z dávných mýtu známe, ona jde promenádou dál, pospíchám, abych ji do náručí vzal. Její hnědé vlasy a boky do všech směrů vlají, převhrnu s kávou stůl, dřív než ona celé davy.....
Tak jemný zvuk
jako když Érot napíná luk
Zní nad klenbou měst
A rozpijí písek a prach všech cest
Kterými já chodíval
Už jsem tomu nevěřil
Proto mě tak udivil
Když on deštěm
Na mě šíp vystřelil
Kde se tu vůbec vzal?
proč tolik síly do výstřelu dal?
a pobaveně se smál?
A prstem do dáli mi ukázal?
Ta dáma v dešti půvab má
Celé město bosé tančí, ožívá
Je to přesný zásah
Zvony kostela bijí na poplach
Ale on se usmívá
Tětivu znovu s gustem napíná
Je to kvůli té mladé dámě
Tu krásu z dávných mýtů známe
Ona jde promenádou dál
Pospíchám, abych jí do náručí vzal
Její hnědé vlasy a boky do všech směrů vlají
Převrhnu s kávou stůl dřív než ona celé davy
Jako bychom my dva se odněkud znali
Jako bychom na harfu spolu hráli
Přichází ke mně blíž
Mé srdce buší a klesá níž
A mé oči prý tak září
Když déšť ji stéká po tváři
Vím, že už ji nikdy nepustím
Ten výstřel mu rád odpustím
Cítím, vnímám, sám
Ta dáma v dešti půvab má
Celé město bosé tančí, ožívá
(Hanuš Šparlinek, 30.10.2016, věnováno jedné melodii, krásné dámě, přítomné chvíli a nelegálně pořízené fotografii jednoho obrazu)