voníš májem
voníš pralesem
jsi soutokem pramenů potoků
dravou Vydrou
laně chodí
k tobě pít
mladý dvanácterák se znovu
o laň chce bít
jsi němá chladivá krvavá
Romeo tě otrávil
omýváš shozené parohy
hejno kachen na hladině přistává
vydra tvá jmenovkyně
hloubí podvodní jeskyně
bobr staví z olší hráz
straka suší picassův obraz
lidé se dnes u tvého koryta fotí
zkoušeli tě zdolat vorem parníkem lodí
jsi kronikou šumavských hvozdů
hnízdištěm drozdů
zeštíhlela jsi
a není to díky postu
balvany šeptají o minulosti
vody bylo dosti
lidé zapříčinili hlouposti
nevážili si tvé hojnosti
co se Šumavě stalo
je k zlosti