Nedaleko od kostela, uprostřed zámeckéího parku
Stojí tam ztracená, v zimě i v letním vánku
Tvář má tak nádhernou, dech se mi znovu tají
Je to prý pohanka a to církvi tak hrozně vadí
Pro mě je nevinná, vždyť i Já bouře vzývám
Jsme stejně zranění, se stejným úžasem na svět se dívám
Mluvit neumí, přesto cítím její tep a zvláštní blízkost
Kvůli ní jsem v kašně zmáčený, ale mizí všechna lítost
Nad světem, co ignoruje básníky
Nad Bohem, co Můzám bere chodníky
Zemřít tu nehodlá, to raději se v mé duši schová
Říkám ji, nezoufej, už za chvíli budeme u mě doma
Kde oheň v krbu bude jemně plápolat
Kde můžeme spolu být a tancovat
Na parketu všednosti, co ignoruje básníky
Ve jménu církve, co Můzám bere chodníky
Odejít už nemá kam,
S každým veršem, notou ji tu stavím chrám
A když na tu fotku
Před Orlojem se znovu dívám
,,Má milá Pohanko“ ti tajně šeptám
(Hanuš Šparlinek, 6.7.2017)