Pod balkónem

Pod balkónem

Anotace: vyznání… Ach, Cyrano de Bergerac!

Ptát se sám sebe, proč netrpělivostí hořím,

Hledět do nebe, modrého jako Vaše oči,

To’ť má jediná zábava přes den jest,

Kdy počestná dívka ztratí svou čest?

Každé ráno probouzet se ze snů krásných,

Hříšné jsou, však co na tom?

Mně jako lék postačí Váš pohled spásný.

Okna zavřít, dveře na petlici, na sto západů zamykat,

Nikdo nesmí spatřit můj noční smutný nedočkavý rituál,

Když stovky dopisů Vám píšu, do zásuvky schovávám,

V nich svěřuji se s mámením – s citem, který chovám k Vám.

Vy máte zlato, perly, ruku pravou zlíbanou,

Já mám jen prázdný měšec a kytli celou roztrhanou,

Já s kytlicí a loutnou starou rád se toulám světem.

Rád se bosý brodím krásnou řekou Stříbřenkou, jež protéká krajem.

Loutnu na zádech a boty v ruce, v tu chvíli svět je pro mne rájem,

Leč vězte, princezno, jdu pomalu – snad půjde mi to rychleji,

Když na druhém břehu uvidím Vás, když budete tam Vy.

Bůh ví, že dobrý jsem bylinář,

Však když jsem uviděl teď Vaši něžnou tvář,

Kdybych znal všechny světa byliny,

Která z nich účinkuje na splíny,

Na to mámení, jež Láska jméno má?

Poraďte, vy šarlatáni, i Vy – pokud víte – moje paní,

Jakoupak bylinkou se zahání láska k Vám?

Až princ pojede hledat svatý grál,

Pojedu s ním, od výpravy se odpojím, na Avalon půjdu sám.

A odtamtud, pokud dovolí mi Bůh,

Donesu Vám ten bájný pohár, splatím svůj dluh,

Až Vy se z něj pak napijete,

Pomoz mi ty, blínu květe.

Kéž směl bych tento okamžik zastavit v čase!

Před půl rokem postačí mi jen smyčka v lase.

Řekněte, paní má, co jenom chcete,

Svatý grál, mou píseň, vrátit čas v květen,

rubíny, hedvábí, děda Vševěda vlas,

já pro Vás tou cestou dám život všanc.

Přejte si šaty z hvězd a jedny k plesu,

Já Vám je za rok a den šťastný donesu.

Mne jen Vaše modré oči naživu drží,

Když Vy budete žít, já neutonu v moři,

Až perly z mušlí pro Vás budu krást,

Mně v tu chvíli neublíží sebevětší past.

Řekněte: ANO, NE; já čekám ukryt v vřesu,

Já už krutou nejistotu neunesu,

Mademoiselle d’Lammiere, povězte, prosím,

Mne už pět let nohy po světě nosí,

Nikde se nezdržím tak jako zde,

Když mi teď na otázku mou odpovíte,

Tak řekněte, mademoiselle, zdali mne milujete,

Odpovězte, prosím Vás, jen ANO či NE.

Autor Abeekr, 20.10.2018
Přečteno 335x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.2 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí ⋅ Osobní údaje ⋅ Provozovatel