Anotace: srdce má tak blízko ke kladivu....
Kladivo a srdce
Kladivo je srdce a srdce je kladivo.
Neposlušně buší i v tobě ty najivo.
Kov tmavý přirovnat však k srdci rudému
Má podivný smysl. Nepasuje první k druhému.
Ovšem jaký omyl mojí milí.
Nic na světě není bez příčiny.
Kladivo je jen nástroj úderné síly a násilí,
Kdežto srdce jsme v jiný nástroj změnili.
Buší srdce dnem i nocí,
by nám bylo nápomoci
Buší srdce do běhu,
by přispělo by k oběhu.
Buší srdce láskychtivé,
Čeká co na světě zbyde?
Ach to né, srdce dávno ví,
Koho cestou uloví.
Buší srdce, ovšem mozek ví to?
Že není to kladivo co v těle buší to?
Příjde mi že mozek neví co srdce chce
A srdce je slabé by řeklo nám to své.
Dny a noci buší nám to v těle
Dny a noci srdce nezná nepřítele
Mozek zná, ach mozek ví
Nic však srdci nepoví.
Srdce by chtělo vyskočit z těla
a říct všechno té, jež by vědět pravdu měla
ovšem naše hlava vše schovává
Srdce je níže než hlava má.
Ach jak vyřešit ten problém děsný?
Hrudní koš je srdci těsný
A mozek ten není dávno na straně lásky
v paměti zbyly jen obrázky.
Obrázky toho jež mozek vytěsnit chce.
Jsou ve snech skryty od srdce.
Ach lásko má snová,
Kam tě mé srdce v paměti schová?
Ocelová je paměť a dá se kovat
Dá se všechno v těle schovat
Nechť mozek zůstane stranou
Když srdce buší nad tou pravou.