Anotace: Dálkový autobus nás unáší, teď míří do Mikulova, den se probouzí, to krásný červnový úterý, kolem se vine zvlněná krajina, kaplička, vinice, rudý máky, to všechno mě niterně zajímá...
Dálkový autobus
Nás unáší, teď míří do Mikulova
Den se probouzí
To krásný červnový úterý
Kolem se vine zvlněná krajina
Kaplička, vinice, rudý máky
To všechno mě niterně zajímá
Z rozkousanýho brčka saju
Ledovou kávičku
Teď si ji vychutnám
Zvlněných krás i Tebe
Očima pomalu, zdola nahoru se dotýkám
Dva rackové krouží
Nad poli zlátnoucí pšenice
Ve větru stoupají, klesají
S lehkostí na křídlech
Být jedním z nich
To už dlouho si přeju nejvíce
Sůl z moří vdechovat
Životem proplouvat
Hlučně se smát
A věčně žertovat
Kolik je na světě takhle krásných chvil
Kdy nic nemusíš, nespěcháš
Kdy tvá cesta
Cesta do Mikulova a mnohem dál je tvůj cíl
Kolik je na světě takhle krásných chvil
Kdy nic nemusíš nespěcháš
Nešlapeš na plný plyn
Kolik je na světě takhle krásných chvil
Kdy tvá cesta
Cesta kolem vlčích máků a vinic
Je tvůj jediný cíl
(Hanuš Šparlinek, 27.6 2023)
Ta je krásná. A ano, Pavlovské vrchy, tam kdysi skutečně moře bylo, v miocénu sem proniklo moře z jihu a obklopilo Pálavu ze všech stran. Proto např. v pískovně na Mušlově lze i dnes najít ulity a lastury mořských měkkýšů.
28.06.2023 11:46:42 | Vivien
Vyschlé moře, to je super zpráva pro další vývoj mé fantazie. V hodinách vlastivědy jsme si to zatajili. Díky za pročtení.
28.06.2023 15:25:16 | Hanuš