Sen Ztrát
Anotace: ztrátosen, další blábolení mě snad dočasně léčícího se invalidy, je tu
}{
v polovině září před usnutím
ocitl jsem se ve snu
noci beze srdcí
ale je dost možné
že již jsem spal
tábornická dřevěná chata
a v ní starožitnost v podobě rádia
hrajícího
jak příjemné překvapení
prolaďuji am frekvence středních vln
a nacházím zahraniční vysílání
dokonce ohlášené v české řeči
přijde mi to vzácné
protože střední vlny jsme již dávno opustili
ale vedle na posteli
chlapec chce spát
vypínám hlasitou lampovou skříň
a ladím malý bleděmodrý
tranzistorový radiopřijímač
vhodný k tiššímu poslechu
hraje to ale signál má únik
a ztrácí se v šumu
usínám také
ocitám se na slavnosti
jsou tu všichni
rodina
příbuzní
potkávám je ve velkém bílém domě
všichni z domu odcházejí ven
asi do zahrad
potkávám strýce
v zelenkavém smokingu
říkám že mu to sluší
přijde mi že omládl
chvíli stojíme
a najednou se strýci podlamují nohy
a tělo bezvládně klesá k podlaze
co se děje ?
někdo z příbuzných mi pomáhá
strýce zvednout
tělo je těžké ale podaří se
a najednou je strýc zase v pořádku
všichni někam jdou
já zůstávám s ním
a váhám jít
strýc znovu klesá k zemi
s velkým úsilím zvedám ho sám
zas je to dobré
ale asi nepůjdeme ven jak všichni
a to se opakuje ještě asi třikrát
se strýcem se vracím do vanilkového pokoje
kde předtím seděl na vypolstrované zelené židli
je mu fajn
asi si tady chvíli odpočineme
nejsou tu žádné stopy vůně po vanilce
ani přeslazenost podobných krémů sušenek
jen pokoj
nebo kuchyňská místnost jak malířská běloba
vedle u jasmínového stolku bez jasmínů
u dveří s bílými futry
sedí bělovlasá paní
ale já ji téměř nepoznávám
v duchu se ptám vy jste strýcova teta
není však tetě podobná
ano
vtom strýc vstává ze židle
a jde k vysoké bílé lednici
na níž pokládá svoji hlavu
jakoby chtěl naslouchat vrnění
a vtom cvak
najednou hlava splaskává
jak vypuštěný balónek z pouti
děsím se
chci ji zvednout ale nejde to
je jak papír
nálepka
ztrácí prostorový rozměr
i celé tělo
z obou snů jsem najednou venku
Přečteno 123x
Tipy 7
Poslední tipující: IronDodo, Psavec, šerý, CULIKATÁ, mkinka
Komentáře (6)
Komentujících (4)