Prespanka

Prespanka

Anotace: V prvom rade chcem povedať, že sme sa s touto básňou natrápili. Resp. vytrápil som Mirku a následne mňa hodinami strávenými úpravami. Túžba po bezchybnom výsledku - ale aj to je proces tvorby. (Báseň má aj ilustráciu, ale tú neviem ako sem vložím.)

V doline pokrytej známkami jari,
prilieta z oblohy polnočná sova.
Janík sa za seno s mladicou schoval,
na rukách ju nosil, narúšal mravy,
slobodnej lichôtky šepkal do uška,
že on je ženáčom zatajil troška.

***
Prespankou nazvaná,
v dome nevítaná.
Za zločin hanená,
neskryje zranenia.

Rečami – v nárečí,
vyženú z periny,
nestrpia nikoho
z necelej rodiny.
Utečie za Bohom,
niet pre ňu čepčenie,
plačlivé lúčenie.

Vyspala sa s cudzím,
slušným a v zázemí.
Spravili dievčine
očistec na Zemi.

Zažíva zmárnenia,
čaká malé dieťa,
nádej tak odlieta,
za mostom nájdená...

***
Spevák si zanôti,
baladu z pod hory.
Zlosť stála na tôni,
pod kotlom zahorí.

Báseň: Jakub Pokorný
Autor Possol, 03.05.2024
Přečteno 52x
Tipy 2
Poslední tipující: Frr
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí