Promarněná šance
Opravdu si myslíš, krásko bez závoje,
jež vstupuješ mi po nocích v spánku do pokoje,
že necháváš mě klidným, i před tvým hlasem vlídným,
když tiše, plaše zašeptáš: „Má lásko, jsem jen tvoje…“
Pak stěží zadržuji dech, dál ve tmě ležím na zádech
a klidně napohled, vnímám tvých vlasů let,
jak nade mnou se skláníš.
Pak říkám: „Proč se bráníš?“
své pošetilé duši
a předsevzetí ruším,
neboť právě teď tuším,
že řeka, co mi buší
do spánků bolavých
je krví srdce které zná
dědičný lidský hřích
a ví, jaká je líbezná,
vzpomínka na tvůj smích…
Tak pootevřu oči
a pohled k tobě stočím...
Však obraz tvůj se ztrácí …
A za okny v tom svítání,
se v rajské hudbě předhání
první ranní ptáci…