Nokturno
Noc, ta napůl nevěstka i panna,
nejdřív tě svádí, pak náhle je ti dána.
Chvíli se sklání nad tvou bolavou hlavou,
pak cudným pohledem se zeptá: „Jsem, myslíš, tou pravou?“
Do černé s podšívkou rudou ta první se halí …
však
druhá v nevinné svítání, když se ti kalí…
zrak…
a láká tě ta, jež zná tělesno…
lásky,
jejímu protějšku rád nevinně bys hladil…
vlásky;
snil o všem, co je čisté a nic nebývá jisté,
když roztrháš i své poslední sázky…
Obě z těch dvou, mají na světě místo,
já však, aby bylo jisto,
si dávno vybral a není v tom vzdor,
že neprozradím jméno její ...