Panova píseň
„Tak to je mé poslání, můj věčný úkol,“
řekl ten polobůh tiše.
„Znám všechna stáda i pastviny vůkol,
hlídám je bedlivě a ze své skrýše
ve vzrostlém rákosí,
dřív, než ho lidé na střechy pokosí,
dívám se na tance každé z Nymf krásných,
stejně před večerem jak za jiter jasných,
abych se půvabem pohybu kojil
a všechny ty zážitky spojil,
co přerůst by mohl v nejhlubší cit,
jež do duše, mám – li ji, přináší klid
a prožitek nejčistší krásy.
Jen doufám v podstatu spásy,
kdy láska mě promění v člověka,
ta představa nijak mě neleká…
Pak náhle ji spatřím přicházet travou
a pochopím, že právě jsem našel tu pravou.
Zlatavé prameny po šíji běží,
šaty té víly její krásu střeží,
oči jak z Olympu smaragdy boží,
naděje, obavy v mysli se množí.
Bosé nohy doplní nádhery celek,
věřil jsem už, že našel jsem všelék
na moje prokletí jež po mnoho století
na bedrech i nitru mi …
… leží …
Flétna okouzlením padá do trávy,
já sklonil se pro ni, však růžky mi z hlavy
nespadly, jak syrinx bájná…
Recept na lásku je stále věc …
tajná …