Pelyněk černobýl
Pověz mi má milá,
kde jsi stále byla.
Na nebi, kde hvězdy střídá úplněk…?
Byla jsem můj milý,
v tu tajemnou chvíli,
kdy den se k noci chýlí,
a slavík srdce zmýlí
svým trylkem poklidným;
jen den má v duši stín,
hledat jedno z míst,
kde kvete pelyněk…
A našla jsi ta místa?
Ano, jsem si jistá
dík tomu moje mysl
je poklidná a čistá.
Kde kvete, smím – li se tě ptát?
Vím, že věděl bys to rád,
však prosím nastokrát,
nechtěj všechno znát.
Ten kvítek hořké chuti,
v lecčems pomůže ti,
mě ale cosi nutí,
říct věc zásadní…
U kašny, či na nebi, kde Orion září,
přestože se léčivě na těch místech tváří,
užívat ho každý může; jen pár krátkých dní…
řekla magistra lásky s tváří sličné krásky…