Anotace: ... když chcete své milé napsat něco pěkného a předem víte, že to moc nedokážete...
Balada o volavce popelavé…
Mysl má zalétá na sever
za brzkých rán i vpodvečer,
kde jezera chladná
a krajina ladná,
jak ženské tělo,
až říct by se chtělo:
„Tak tohle je krása čistá…“
Však k údivu svému pak zjistím,
že na jaře, v létě, či na podzim,
když barví se listí,
i za sněhu, jenž krášlí každou ze zim,
ty pohledy duši mou čistí…
Tam v hladině ledově chladné,
tak průzračné, že je pro ni snadné
ulovit rybu,
volavka šedivá stojí.
Snad nedělá chybu,
že málo se bojí
a půvab svůj na odiv dává,
nedbajíc rizika z lovce,
jenž, jak se to stává,
po břehu se rákosím plíží
a na poklid jezera napjatě zhlíží;
s lukem a šípem v svých rukách.
Vidím to a srdce mi puká
strachem o volavku sivou,
jež krásná, jak byla by divou,
ve vodách kořist vyhlíží…
Pak tětivy svist
a mrazivý hvizd
šípu, co zamířil k cíli:
„Roztáhni křídla a uleť;
je – li ti život tvůj milý!
Tolik tě prosím!
Tvůj obraz na srdci nosím…“
Náhle se probudím ze sna,
sever i podzim jsou pryč,
za okny vesna
a vedle mě dívka má ve spánku dýchá,
je půvabná tak,
až přechází zrak
a v duši se dme moje pýcha.
Však potom se zarazím – proč ze sna tak vzdychá?
Tváře má bledé,
rty sevřené bolestí,
z volavky šedé
pírko na pelesti
a na něm krev, což dech můj si vzalo:
„Co se ti krásko má stalo?“
Otevře oči: „Cosi se mi zdálo.
O kouzelném jezeru, podzimním večeru
kdesi na severu.
Teď není mi dobře, snad bude mi líp.
Jen prosím tě pokorně,
zkus vyndat pozorně z mé paže lovecký šíp…“