Abeceda,
to přece není žádná věda,
ale tobě běda,
když ji nebudeš znát,
tak se ti může klidně stát,
že ti pětku budou do žákovské psát.
Ve škole se s ní začíná,
každý ji dodnes v paměti má.
Ve slabikáři se dočtete, že :
A je stan anebo stříška,
B dvě vypasená bříška,
C je měsíc, rohlík, srp,
D půl broskve někdo slup,
E je hřeben vylámaný,
F semafor porouchaný,
G je rohlík bez špičky,
H postýlka Haničky,
CH je měsíc u postele,
I pravítko učitele,
J je převrácená hůl,
K sněhové vločky půl,
L je klika u dřevníku,
M dva stany táborníků,
v N em přišlo o nohu,
O je koláč z tvarohu,
P je prapor na mávání,
R je šašek pro zasmání,
S je zatočený had,
T stoleček, prostírat !
U je mísa na knedlíky,
V je váza z keramiky,
Y vidlice na práček,
Z je značka zatáček.
A tímto písmenem to vlastně končí,
pokud teda pominu háčky a čárky,
to jsou ty zobáčky a párky.