Postavte nás ke zdi!
Postavte nás ke zdi!
Čtyři stěny a jedno okno,
zamčené dveře a jeden kýbl,
mrtvolný puch a špína.
Osmdesát těl a žádný duch,
lidská torza a žádný šat,
po zdech krev a na podlaze hlína.
Krev od rozbitých hlav,
hlav zabitých lidských duší,
ve vzduchu strach a vina.
Vina, jež je nevinou,
strach, jenž mění se ve vztek.
Čtyři stěny a jedno okno,
zamčené dveře a jeden kýbl,
pár živých vězňů a jeden vzkaz.
Vzkaz fašistům, co nás vězní,
co nás vězní a ani nevědí proč,
co jen poslouchají rozkaz.
Nezemřeme zlomení,
nezemřeme na kolenou,
ač to máte jako příkaz.
Tak raději:
Postavte nás ke zdi,
a střílejte do nás!
Komentáře (1)
Komentujících (1)