Pohádka o zajíčkovi
Anotace: O zajíčkovi v červených botách, o králičici a stříbrnému koni, pro Ewik
To byl jednou jeden zajíc
a ten rudé botičky majíc.
Naleštil si ty své botky
a přes drny rychle hopky.
Dohopkal až k lesu,
k tomu černému horskému plesu.
Do hladiny se podíval
a pak sváču si rychle vzal.
A tak posilněn,
trocha svědomím obviněn.
Si hopkaje dále,
k tomu pohvizduje si táhle.
Tu strž bezedná
a za ní králice ubohá.
Zajíc se podrbe za uchem,
neporadí se přec s přítelem ropuchem?
Dívá se dolů,
protáhne si nohu.
Ustoupí jeden krok
a pak jen hop a skok!
Letí vzduchem,
k tomu kormidluje uchem.
A tu již okraje dosáhne,
pacičku k němu natáhne.
Ale ta je krátká
a skála tak vratká.
Dolů zajíček padá,
marně cosi z kapes tahá.
Raději zavře oči:
„to byl zoufalý počin.“
Však v poslední chvíli,
zespodu vzlétají zaječí víly.
Zachytí zajíčka zlehýnka
a posadí jej na stříbrného jelínka.
Stříbrný jelínek pádí strží,
zajíček se ho sotva drží.
A náhle jak se nese,
se jelínek k nebi vznese.
Stoupá se zajíčkem výš a výš,
každým skokem je k okraji blíž.
Pak na hraně strže stane,
králičice pouze: „můj pane.“
Tak jí na jelení hřbet pomůže
a pak jelen strž skokem přemůže.
Nyní je již snadné domů dojeti
a králičice končí v zaječím objetí.
Komentáře (0)