Pan básník
Anotace: pocta jednomu velkému muži
Potkal jsem muže,
blázna,
stejně, jako jsem já.
Muže pokročilého věku,
bílý vlas
a bílý vous.
Pozval mě do svého
skromného příbytku
a já hrdě následoval
kroky jeho,
toho šíleného
a vzdělaného starce.
Pili jsme spolu
horký anglický čaj
a dlouze diskutovali
o poezii, ženách,
frenologii, otroctví
a Oscaru Wildovi.
Obdivoval jsem ho.
Vzhlížel jsem k jeho dílům,
záviděl mu jeho zkušenosti
a čeho dosáhl.
A pozorně jsem naslouchal jeho slovům,
které rozvážně vypouštěl ze svých úst.
Nakonec jsem mu dal přečíst
některé své práce.
Četl velmi pomalu
a já pozoroval jeho tvář.
Když dočetl, podíval se na mne
a kritikou nešetřil.
Řekl jsem mu (nevím proč),
že poslední dny života bude krutě trpět,
a že zemře v hrozných bolestech.
Nezareagoval, jen sklopil oči
a souhlasně a se smutným výrazem v obličeji,
pokynul hlavou na souhlas.
Vstal jsem,
starý muž mi podal ruku
a požehnal mi.
"Piš dál,
bude z tebe velký spisovatel."
Já poděkoval a stiskl jeho pravici.
Dostal jsem požehnání od Walta Whitmana,
velkého muže, básníka novodobé Ameriky.
Přečteno 352x
Tipy 3
Poslední tipující: excited, Erion Fate, Chonglee
Komentáře (3)
Komentujících (3)