Proč náhle nemám rád Nezvala
Anotace: - o jedné noční Můře, která skončila Probuzením - (upozorňuji, že nejsem žádným znalcem Nezvalova díla, jen průměrným čtenářem. Všechny citace jsou zpaměti, omlouvám se za případné nepřesnosti)
"Sbohem – a kdybychom" – jak často jsme tohle slýchali a četli
I vedli souboj s pamětí na hodinách češtiny
Dávný, téměř profláklý verš
Ozvěna zašlé sentimentality
Proč náhle se ho děsím
Proč bojím se, že přijde ono Sbohem
Proč chce se mi volat, volat do umdlení
Ano, bylo to krásné, však proč by mělo být i dost
Zmizte si, Vy tlustý básníku
K Vám ať si třeba přijde jiný host
A šáteček strčte si za klobouk a chvalte si leda Zemi blízko pólu!
Vari od mého prahu!
(jo, to je zase z Erbena)
Však kolem mihne se Chaplin – a na motocyklu
Buřinku zvedne a šibalsky mrkne
Vždyť veze milé dar – vše co je k jídlu
A Valerie oděná jen dýmem z Týdne divů
(a rád si takto představím i Tebe)
Tak vzrušující i tak nevinná jen špitne:
O Orlíkovu písničku už nestojíš?
= Dobrou noc má plavovlásko =
= Dobrou noc a sladce spi =
= Až se probudíš má lásko =
= Nevyzraď své tajemství =
(ó ano, jak se ty verše náhle hodí)
A již lehkým krokem přitančí i 'Manon'
(Vím, není Ti šestnáct, Tvůj štíhlý zjev však paralelu snáší lehce)
A její jméno jde snadno jiným nahradit
= … je dítě, … je včela, … je - - - =
(proč jen máš v jméně o slabiku víc
verš nezvučí a taky nejsi z Arrasu
a utrum mám – žít a zemřít pro krásu)
Pane Nezvale, už nebojím se "Sbohem"
Přijde-li, tak dobrá, už nezboří se svět
Šáteček - možná i slzičku setře
Však co krásné jednou bylo
Nemůže s časem krásu vytratit
= i kdybychom se víckrát nepotkali =
Však pro jistotu, Vítězslave
Půjčte mi ještě jedno dílko
To Vaše skvělé Počitadlo
Co kdyby na ně došlo:
= Tvůj prs je jako jablko z Austrálie
Tvé prsy jsou jako dvě jablka z Austrálie
Jak mám rád tohle počitadlo lásky =
Komentáře (2)
Komentujících (2)