Když jaro nebylo
Gongy bojových zpěvů
rádoby prostírají koberce a trhají kvítí.
Vrátil ses z války,
avšak tlumené světlo lhavě svítí
na hrdiny bez drátěné košile,
co prošli si východní dálky.
Byly i doby,
kdy bol otvíral dveře do krajů
a duše se bála vkročit
na nejistý lem Tvých dlaní.
Snad raději rty smočit
a nepsat Ti žádná psaní.
Doby,
kdy pilo se krásu koní a rychlost vašich žen.
Z nichž zbyly jen niterné stesky rudnoucích hvězd,
nad ránem rozplynuvší se sen.
Sen, v němž vztáhl si hrubé dlaně
na poskvrněná křídla samozvaného anděla.
Teď kráčícího vratkou chůzí
a vzteky rozpáleného doběla.
Na dně půllitru tiká neznámý odraz,
který kdysi zhlédla jsem v zrcadle
a bije se trpkými chvílemi,
stálé mdle dýcha.
Není však ověnčen liliemi,
voda je tichá.
Jen uvadlý fikus zdobí prošlý žár,
když jaro nebylo
a Tys urychleně vzplál vším,
co tělo Tvé pozbylo.
Proč klepeš na můj hrad?
Tak povrchně a zdálky?
Zbývá jenom osušit zvlhlé řasy,
kdysi to byl můj sen,
teď nechci Vám již líbat šedé vlasy.
Komentáře (0)