Omyl
Anotace: O chybě, kterou nelze napravit.
Desítky očí viděl kat
pod vlastní rukou zhasínat
desítkám hrdel zlomil vaz,
když uvázal je na provaz
Vše shledával vždy v pořádku,
když upevňoval oprátku,
když krátil tělo o hlavu –
činil dle glejtu, po právu
Dnes stojí před ním zloděj, vrah,
a kat má z jeho očí strach
není v nich vzpoura, nenávist,
jen odlesk křivdy lze tam číst
Tak nasadil mu kápi, kat
neb bál se na něj podívat
tím bázeň v sobě udolal,
pak spravedlnost vykonal
Už rozchází se hlučný dav,
jenž nesmí chybět u poprav
tu posel, v tváři nachový,
podává lístek katovi
Soudce se zmýlil, přečte kat,
má odsouzence rozvázat
byl pravý viník usvědčen
a bude zítra oběšen.
Soud zasedá o bulvár dál,
posel si cestou víno dal
chuť svlažit hrdlo proklatá
vyměřila čas pro kata
Koho má vdova proklínat,
posla, či soudce, kata snad?
O mnohém zákon rozpráví,
však málo řeší - bezpráví
Přečteno 366x
Tipy 40
Poslední tipující: TetaKazi, zenge, Edith, ziriant, zvířenka, BARBYE, kouzelníček, Bíša, anti-HERO, Ariella13, ...
Komentáře (14)
Komentujících (14)