ptám se.
Anotace: proč se k básničkám má psát anotace? Neni to nahlavu?
Obraz před očima pomalu tmavne,
kulka v plicích, naděje žádné.
Voják v zákopu krvácí, modlí se.
A potom umírá. Ne jen on, dalších tisíce.
Vyhrála svoboda? Ptám se.
Fibrilujem, zavelí doktor v bílém plášti,
nabíjí a přikládá k hrudi.
Výsledek se nedostavil, pacient skonal,
doktor krčí rameny, zapisuje dobu smrti.
A co naděje? Ptám s
Kord se bleskem pohnul,
nyní v srdci jak led studí,
Vyhrává vyzyvatel, prohlásil sudí.
A druhý pro paní svých snů umírá.
Co k tomu láska poví? ptám se.
šerif bručivým hlasem říká rozsudek,
vězeň se zmítá v železných putech,
vystoupí k šibenici, okolo krku oprátku mu nasadí,
zatáhnou za páku, a už se houpe, chudák malý.
A spravedlnost, ta je? ptám se.
Co má co za význam, v tomhle světě prohnilém?
Co má co za důvod, když nikdo žádný nehledá?
Co je důvodem? Proč? Jak? Kdy? Kde? A za co?
Kdo nám oči otevře, kdo nás, sakra, spasí?
ptám se já.
Komentáře (1)
Komentujících (1)