..král Lávra..
Anotace: ..k odlehčení té předvánoční horečky..
Lazebníci zas se třesou strachy..
(sází se. A v sázce nehrají prim prachy)
Každoročně přichází den losování
Nikdo nechce vyhrát – každý svůj krk chrání..
Král si totiž opět hodlá stříhat vlasy
Dlouhé jsou už moc i maličko se řasí..
Holiči však vědí, že krok zpátky není!
..k popravišti vede tohle zastřižení.
Kukulín má smůlu – na něm los dnes leží.
Jeho matka s pláčem za králem hned běží
..o synovu duši krutovládce žádá..
Klečí, lamentuje - třese se jí brada..
Král chce lidu předvést, jak je dobrotivý
(kde se to v něm bere – sám se tomu diví??)
Z Kukulína rázem holič jeho dvorní
Pod přísahou krutou..v tom jsou rádci svorní!!
Nikde nesmíš říci – cos u krále viděl
Lávra by se totiž za své uši styděl
Proto mlčet musíš, abys mohl žít
Jazyk nechej v ústech – tak nastolíš klid..
Lehké je však říci, těžké dodržeti
Tohle vědí staří, vědí to i děti
Kukulín se tedy poustevníka ptá:
co s tím hrozným tajem udělati má??
Řekni staré vrbě, co tě v puse pálí
Ta za kůru stromu všechna slova halí
Nikde neprozradí, cos jí našeptal
Budeš spokojený – ty i Lávra král..
A pak jednoho dne.. ples na počest krále
Muzika se nese celým vznosným sálem
..když v tom basa sama začne vyhrávat
cosi o ušiskách, jimž se nesmí smát..
Červíček holt totiž cestou do plesu
kolík z basy ztratil někde u vřesu
a pak nový rychle z vrby vyřezal..
Co se bude dít..to by se nenadál..
Král se strašně mrač.. lidé v úleku
To co léta skrýval v marném převleku
na odiv dnes světu - očím poddaných
Každý to vzal dobře. A král trochu zjih´..
* * *
Dnes už neskrývá si svoje oslí uši
Každý by i řekl, že mu skoro sluší
Krutost jak by s pravdou - náhle zmizela..
Byl tu milý král..tak milý docela…
Přečteno 420x
Tipy 13
Poslední tipující: Holis, j.c., NikitaNikaT., Psavec, Bíša, Mbonita, s.e.n, enigman
Komentáře (7)
Komentujících (7)