Bílá hora
Anotace: tak a takhle to bylo doopravdy
Sychravá, ponurá podzimní neděle
osmého listopadu šestnáct set dvacet
stavovská vojska prchají zbaběle
jen moravské stavy chtějí porážku splácet
statečně bijí se do poslední kapky krve
tam u zdi obory letohrádku Hvězda
poslední výkřiky zaznívají v hrdlech
nelítostná smrt je všechny spolu sezdá
kdož na bojišti nepad za svou pravdu
osud nehezký má před sebou:
„Na náměstí Staroměstském naposled povstanu,
než skonám pod katovou sekerou.“
pravil Jindřich Šlik a skonal…
Přečteno 376x
Tipy 16
Poslední tipující: Vlk v rouše, Holis, kikis, Kyška, okapovaroura, Mbonita, Psavec, hanele m., Kristine Clary-Aldringen, labuť, ...
Komentáře (1)
Komentujících (1)