Hernekejtto (Finská hrachová polévka)

Hernekejtto (Finská hrachová polévka)

Anotace: Co můžeš čekat od Churry (ne chmury,žádné stíny), než že zase s gustem ponoří se do finštiny..."o)

Pannenku ze sukýnek svlíkej
a neplač příliš!
Soucit,dojetí a alergie
věkem sílí
(Vím to já, víš to ty
v tom jistě se nezmýlíš)

Na trošce oleje pak
dodej cibuličce nahé
tu průhlednost a zlatou tvář.

Hrách už sis včera namočil.
(a pokud ne, jsi lhář,
protože, kdo jednou okusil
hernekejtto
nemůže zapomenout
na tu slast...no prostě na to!)

A teď to přijde:
Hrách(vařený), vývar a dosti majoránky
dotvoří hlavní základ stránky
té polévky božské
po které kaviár,lanýže
ba i šampaňské zhořkne.

Ty totiž
(ať už jsi babka
nebo Gabkinsson)
na nudličky lososa uzeného krájíš,
hrách z polévky cedíš
(dvě lžíce stranou dáš
pak zasníš se, jak zas se najíš)
a zbytek prostě rozšviháš
(v mixéru)

Hrachové pyré
smícháš pak se smetanou
(tou finskou, u nás šlehačkou danou)
dochutíš si solí,pepřem
i trošku cukrú. cukrú
Teď vývar nutný je
(osudu vteřinu se vzepřem...)

Už je tu gurmetská balada
(jazyk se vzpíná řehtaje)
Po chvilce vaření
přidáš ty nudle z lososa
a zbylý hrách.
A ovšem, nemusíš mít strach
že talíř nevylíže každý
kdo ochutná tvůj
pokrm s čepicí šlehačky,
zásypem majoránky...

Víš, tohle jsou ty lidské stránky,
jež národy sbližují.
(A láska bují)

Finsky, česky, americky i jakkoli jinak
stále stejně se lidé
po dobrém jídle
olizují...
Autor Churry, 08.06.2009
Přečteno 454x
Tipy 40
Poslední tipující: PIPSQUEAK, Holis, hezule, drsnosrstej kokršpaněl, NikitaNikaT., Nergal, Efiee, labuť, maranika, Skalsky Pavel, ...
ikonkaKomentáře (13)
ikonkaKomentujících (13)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
líbí

nejdřív jsem to nadšeně zhltnul jako báseň... potom jsem se k tomu musel vrátit jako k receptu... a při obojím čtení jsem měl zvýšenou hladinu některých hormonů v krvi a enzymů na jazyku... máme docela štěstí, že je to mimo soutěž :)

14.06.2009 13:53:00 | drsnosrstej kokršpaněl

líbí

ze bych se taky stavil? :D

11.06.2009 17:19:00 | Nergal

líbí

Si piš, že "kejtto" joo to je žrádýlko!"o)

10.06.2009 19:44:00 | Churry

líbí

Hernajs "kejto" to muší bejt žrádlo...:o)))

10.06.2009 18:40:00 | jedam

líbí

...stavím se na večeři... :D

09.06.2009 12:10:00 | Efiee

líbí

----
ST

09.06.2009 00:27:00 | Juraj Hrom

líbí

...ve Finsku to dělají až tak? ST ;)

08.06.2009 19:21:00 | WAYWARD

líbí

hmmmm, taky ráda jím, jakoukoliv kuchyni...

08.06.2009 18:57:00 | nejsembásník

líbí

Nemám slov. Paráda.

08.06.2009 18:52:00 | Štěpina G

líbí

a já tak dlouho neměla hrachovku,ať na český,finský,či jiný způsob..."uvařilas"ji moc dobře.Neuvažuješ o napsání kuchařky ?

08.06.2009 18:49:00 | Marupiara

líbí

mňamky

08.06.2009 17:24:00 | Romana Šamanka Ladyloba

líbí

Ano, ochutnáme...

08.06.2009 17:20:00 | Bíša

líbí

Dobré jídlo sbližuje..a dobře poslouží i jednotlivci :-) Já dobré jídlo miluji moc a finskou kuchyni rád otestuji když bude příležitost ;-)

08.06.2009 17:18:00 | Chancer

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.2 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí ⋅ Osobní údaje ⋅ Provozovatel