ZDROJ WIKIPWDIE:Exploze supernov jsou hlavním zdrojem všech prvků těžších než kyslík a u mnoha důležitých prvků zdrojem jediným. Například všechen vápník v našich kostech a všechno železo v hemoglobinu byly syntetizovány při explozi supernov před miliardami let. Supernovy vnášejí do mezihvězdné hmoty těžké prvky a obohacují tak molekulová mračna, která jsou dějištěm tvorby nových hvězd. Činnost supernov významně ovlivnila složení sluneční soustavy a umožnila tak nakonec chemii života na Zemi, jak ho známe.
UMÍRÁ HVĚZDA ABY SE STVOŘIL CELÝ VESMÍR....BÁSEŇ JE PŘEKRÁSNÁ
05.11.2009 23:08:00 | Noc17
Supernova vzniká, když zemře hvězda...
03.11.2009 19:59:00 | Chancer