Anotace: Brněnská fontána mi připomíná rituální nádrž z bronzu v Jeruzalémském chrámu, ve které se očišťovali kněží od krve obětních zvířat a šmouhů ze zápalných obětí, aby nohli vejít do svatyně. Navíc je obepnuta obručemi s verši Jana Skácela o vodě.
Krásná je tvá básnička
a Jita.1965 ji ještě doplnila.
Teď je to dvojí zážitek.
21.12.2009 19:20:00 | s.e.n
Ubývá míst, kam chodívala pro vodu
starodávná milá, starodávná milá
kde laně tišily žízeň, kde žila rosnička
a poutníci skláněli se nad hladinou
aby se napili z dlaní
Voda si na to vzpomíná
voda je krásná
voda má...
voda má rozpuštěné vlasy
chraňte tu vodu
a nedejte oslepnout prastaré zrcadlo hvězd
A přiveďte k té vodě koníčka
přiveďte koně vraného jak tma
voda je smutná
voda má...
voda má rozcuchané vlasy
a kdo se na samé dno potopí
kdo potopí se k hvězdám pro prstýnek
Voda je zarmoucená vdova
voda má...
voda má popelem posypané vlasy
voda si na nás stýská
/Modlitba za vodu, Jan skácel/
Náměsí Svobody - moje srdeční záležitost .. děkuji Ti
Jitka
19.12.2009 21:20:00 | jita.1965
Moc krásný text, který mne oslovuje o to víc, že ač jsem původem z druhého konce republiky, teď už 2 roky v Brně žiji a kolem té fontány denně chodívám.
Mistru Skácelovi i Tobě ST! :-)
19.12.2009 07:09:00 | Amáta
… a poutníku
nechtěj málo
Nech se natrvalo
proměnit
aby jiní z tebe
mohli pít
18.12.2009 08:10:00 | rybí prdy