Mistr Bašó píše haiku o zvuku vody
...
Pečlivě cvičeným pohybem
rozetřít tušový prášek
Škraloupem vazké černi
potáhnout těrnou misku
Aby žbluňknutí štětce o hladinu rýžového papíru
zastihlo žábu právě v rozhodujícím okamžiku váhání
zda propnutím stehenních svalů
roztříštit vyleštěné zrcadlo rybníka
i za cenu onoho burcujícího vyšplíchnutí zvuku
v nekonečně soustředných kruzích
Lehce, jemně a bez nátlaku
přiložit koneček štětce do prokvetlých lodyh rákosí
a přinutit báseň
aby se stala onomatopoickou skutečností
"Do staré tůně
skočila žába
...
Jaké ticho!"
.
Přečteno 419x
Tipy 15
Poslední tipující: PIPSQUEAK, Jana M., enigman, ilona, harmony, Satha, zenge, labuť, CULIKATÁ, Agniezka, ...
Komentáře (3)
Komentujících (3)