Výchova
Anotace: O dětech,nebo pro děti?
Výchova
Děti ty malé duše čisté
Zkoumavý pohled a přímá slova
Upřímnost sama,to je jisté
Za takt se ještě neumí schovat
Žádná činnost jim zatěžko není
Pomáhat,hrát si i běhat jen
Potřeba jim je však pochopení
A přizpůsobit tak svůj den
Neříkat stále: tedˇ mě nech být,
Neotravuj-já nemám čas !
To potom začnou děti „ZLOBIT“
Pozornost strhnou k sobě zas
Zlobit –to slovo nemám ráda
A o ničem to nesvědčí
Děcko chce jenom kamaráda
A stálý pocit bezpečí
A když snad shodí ručka malá
Dózu o vzácném obsahu
Křik už nic nespraví,naše smůla
Ta dávno měla být z dosahu
Cennějšího nic na světě není
Než rozesmátá dětská tvář
Ten kdo si „věcí“ více cení
Nedosáhne na svatozář
Jsou to však lišky ti lidé malí
Nenechají nás nikdy být
Nějaké eso vždy v rukávu tají
Zkouší, co mohou si dovolit
Na to však rada je jen jedna
Není to nářek, ani zlost
Vlastnost v té radě obsažena-
Ta nazývá se DŮSLEDNOST
Není to lehké vychovat tvora
Co chodí s hlavou vztyčenou
Vždytˇ sami nejsme bez chybičky
Neůspěch přijde nejednou
Máme se také stále učit,
Ne -ochočit si děti jen
Občas jim něco doporučit
Vyslechnout každý jejich sen
Chovat se jako k sobě rovným
Nekoukat na ně z patra snad
Neodpovídat stále: nevím
Naslouchat a s nimi rozmlouvat
Od toho jsme tu k vysvětlení
Co,proč,jak a kdy- nemá se
Dobrým slovem se mnohé změní
Dušička blíž je ke spáse
Nekárat stále,radši chválit
Toto je třeba pojistit
Vždy zbytečně se neunáhlit
Motivaci tak zajistit
Rozkazy,zákazy ty jsou na nic
Ty dětem se jen protiví
Musíme míti jistých hranic
Atˇ charakter jim nezkřiví
Nechat je zkoumat,objevovat
Povzbudit při každém nezdaru
Na jejich - proč ? jim odpovídat,
V nich pěstovat úctu a pokoru
Ne tak ale ke komukoliv
Tu si musíme zasloužit
Sebeůcta atˇ jejich vzkvétá
A nenechají si ublížit
Stačí jen láska, empatie,
Pochopení a bezpečí
Tak z dětí nerostou nám zmije
A brzy se nám odvděčí
Nijakým vděkem,že klanět se budou
Jen tím že nám lásku oplatí
A potomky své pak vychovají
Ve stejné víře bez opratí
Kéž by tak každý měl to štěstí
Na naší modré planetě
Že spolu s rodinou cestu si klestí
Bylo by krásně na světě
Přečteno 434x
Tipy 28
Poslední tipující: Danger, BARBYE, Bíša, K.k.k.Kajluška, labuť, danav, Eresiel, Psavec, Květka Š., CULIKATÁ, ...
Komentáře (9)
Komentujících (9)