DOBRÉ RÁNO, PAŘÍŽI
Anotace: Po návštěvě Paříže se psala tahle báseň sama...
Sbírka:
KRUTÉ NĚŽNOSTI
Sněhem zaváté dřímající teskné srdce,
na Champs-Elysées dav lidí v hlasu,
chceš vidět radost, mladost lásky přece,
proč ztrácí se myšlenky jako kus vlasu?
Půl tucet černých havraních pírek,
bolest vyráží do stehen i úst,
mladý pijan prohrál v hospodě knírek,
pod mostem čeká ho hlodavý půst.
Na březích Seiny slyšet je hlas hluchý,
nad Notre-Dame vyvstal úšklebný mrak,
v silnici třese se Mercedes žlutý,
až zemře, promění své tělo v brak.
Francouzské víno teče žílou vinice,
Mademoiselle slyší bolest vlastního spánku,
není však moudré z rozkoše vinit se,
to radši propadni do tlamy vánku.
Hustá tma něžná slečno Eiffelovko,
stůněte všichni tím oparem lásky,
slova pak dojdou i Tobě známý ty mluvko,
na tváři přibude lesk další vrásky.
Neznalá světa, světem neznalý muž,
objevil koutek pro zklidnění citů,
žena setřela z úst suchou růž,
zažehlo světlo z ulic do malých bytů.
Dobré ráno, majestátní Mademoiselle Paříž,
vlastně už věřím ve Vaši bědnou krásu,
sama sobě krém z bolu a krásy vaříš,
v tvé náruči bohém i tulák dnes najdou spásu.
Přečteno 475x
Tipy 18
Poslední tipující: Nijura Pudlikovna Arianovská, jedam, Miroslav Možný, Házté, Revival.Lady, Le ver luisant, Květka Š., CULIKATÁ, ...
Komentáře (5)
Komentujících (5)