svíce
Svíce
Jak svíce kostelní dohořívá na oltáři
život můj stejný je, vepsaný už v tváři.
Ať kdekoli na světě, na horách či na moři
každému svíce jednou dohoří.
Když podzim života ozve se bílými vlásky
a na tváři už počítáme vrásky
vzpomínky vrací se na lásky dávné
a srdce zas buší, po lásce prahne
Kdo pro lásku žil, nikdy nebyl na dně
ať štěstím žil, ať za ní klopýtal marně.
Vzpomíná, kdy cesta vystlaná byla kvítím
i na dny chmurné, kdy slunce vždy nesvítí.
Prskne-li svíce, často každého leká
až svíce zhasne, co stane se, co tam ho čeká
Nic, bez času, bez světla, jak píše Mácha v Máji
či Bible jak tvrdí, peklo nebo Bůh v ráji
Na světě tomto na okamžik jen krátký
cesta do ráje je přeludem jen vratkým.
Když svíce hasne – já po druhé teď žil
V ráji vysněném už chvilku byl.
Nádhera, světla zář, štěstí, klid – popsat se nedá
v úžasu, co rád měl, zase se shledá.
Každý, kdo svíci má dlouhou, či dohořívá
jen okamžik rájem, a pak tam, kde času, světla neubývá.
Když svíce zhasne, dým stoupá ještě chvíli
vítr jej rozvane, a pak už jsme jen byli
pak člověk, - a často už to nebývá
ve vzpomínkách na milé ještě ožívá
jalan 2010
Přečteno 317x
Tipy 12
Poslední tipující: Jeněcovevzduchukrásného, Květka Š., Gabrielle, CULIKATÁ, labuť
Komentáře (3)
Komentujících (3)