..čas na příběhy..
Nazvals´mne Šeherezád,
tak podruhé jí budu v dnešním temném podvečeru
bych podala Ti další z příběhů či rad
halený závojem v tom jedovatě moudrém séru…
Poslyš má slova Ty,
kterému mužnost v žilách kolotá tou nebetyčnou silou
Ty, který pohled snílka, poety
do hlubin rozbouřených vln tak hrdinně vždy noříš
neb pokud Tě mé všeptávání minulo
a obezřetnost v Tobě žádnou nezplodilo
snad dnes Ti opět aspoň na chvíli,
na krátký okamžik, iluze střetu shoří;
Již řecký lékař Ktésias se zmiňoval o tomhle bájném tvoru
Pět století jdem před Kristem zpátečním krokem v čase
A peršané jsou vlastně Ti, kdo zvouce ji jak Mantichoru
na symbol strachu s krutostí pasují v hrůzné kráse;
lví tělo barvy červené, jak krev co v žilách teče
s ocasem plným ostnů těch, co s jedem přátelí se
v ústech tři řady ostrosti snad bez pražádné péče
hlas zvuku píšťal, trubek též, žesťové souhry píseň
Jen lidská hlava dokládá, že i v ní kus i nás samých
Těch stejných dravců žroucích lid, či aspoň kusy jeho
A modré oči dokořán, promlouvají i mámí
z chrámových figur navěky zrádností bezebřehou…
Tak mysl napni stejně, jako příběhu tu trpnou nit
a pověs na ni svoje vlastní viny
Neb kdo chce spřádat citu zase jemný cit
tak na vřeteno nenavlék´ by bičík tvrdých žíní…
Přečteno 346x
Tipy 31
Poslední tipující: strawbery, zelená víla, Skywalker, Noc17, Špáďa, labuť, zenge, Dota Slunská, Psavec, CULIKATÁ, ...
Komentáře (4)
Komentujících (4)