Oslí hlava
Anotace: Povídání - ne o pejskovi a kočičce - ale o oslíkovi s krutým osudem.
Žil byl jeden osel,
slíbil králi, že bude posel.
Tak poslal král osla do světa,
že prý tam na něj čeká osvěta.
A osel šel a šel
a kata zpívat uslyšel.
Říká: "Dobrý den, pane kate,
jakpak se vy dneska máte?"
Kat se hnedle urazil
a oslí nohy podrazil.
Tak šel dál osel bez noh,
vždyť on za to vlastně nemoh´.
A osel šel a šel
a kachní hlavu uviděl.
Zeptal se jí: "Jak se dneska máš?
Jestlipak se se mnou vdáš?"
Kachna se hned urazila
a ruky mu pěkně urazila.
Tak osel šel dál i bez ruk,
nasadil si paruk.
Nakonec potkal krále,
jak jinak než na bále.
Toho jediného neurazil
a tak mu král nůž do zad vrazil.
Z toho plyne poučení,
právoplatné naučení,
že ať řekneš či ne co chceš,
stane se z tebe vždy bídná veš.
Alespoň někdo se vždy urazí
a hlavu ti rád urazí.
Upadne k zemi oslí hlava,
tak radši mysli na lidská práva.
Komentáře (0)